Brokkultur

Kender du også en, der sommetider går rundt og brokker sig? Det kan være på arbejdspladsen, i vores hjem eller når vi er ude i offentligheden. Hvis vi nu skal være helt ærlige, så kan det endda være, at det måske har været os selv, der har brokket os en gang imellem? Måske kender du til brokkultur?

Det kan skyldes, at vi har været utilfredse med en oplevelse med en kunde eller en anden situation på jobbet, hvor vi ikke har opnået tilfredshed, og måske endda har følt os trådt på. Og det er alt sammen egentligt både godt og sundt – så du skal ikke have dårlig samvittighed, hvis du har gjort det.

For når vi brokker os over noget, så bunder det ofte i en form for frustration og er en reaktion på noget, som vi ikke er enige i eller ikke kan forholde os til. Men det er altså helt naturligt for os mennesker, at vi reagerer på noget, der irriterer os og virker uforståeligt.

Men måske får brokkultur lov til at fylde en anelse for meget. Og måske sker det endda ofte. Hvis du oplever det – og der samtidig ikke bliver handlet på problematikken, så skal vi se på det som en advarselslampe, der lyser os lige op i hovedet.

Jeg ser på brok som engagement. Det bliver demonstreret på en lettere uheldig måde, fordi rammerne og mulighederne for at udtrykke sig ikke har været til stede i rummet. Det kan være et fingerpeg om, at noget ikke er, som det burde være. Eller måske det er et udtryk for, at din kollega ikke er ok og trives. Derfor kræver det også hurtig handling – og den må gerne komme fra dig!

Der kan som følge heraf opstå en såkaldt brokkultur! Det betyder, at hvis tilpas mange brokker sig i længere perioder, så kommer der en kultur heraf. En kultur, hvor brok bliver en form for fællessprog, og hvor det bliver dagligdag, at det er sådan, folk udtrykker sig og taler med hinanden. Det kan skabe en form for fællesskab, når flere går sammen om brok. Men er det ikke en lidt kedelig tendens?

En brokkultur kan opstå, hvis der over en længere periode ikke er blevet gjort noget for at håndtere problematikken og de mange frustrationer. Det er med til at skabe en usund kultur, som kræver konstruktiv håndtering og bearbejdelse. Det er en proces og nogle tanker, som jeg kan hjælpe jer med at sætte jer i gang med. Jeg stiller de helt rigtige spørgsmål – og sammen sætter vi gang i en masse gode refleksioner, så vi kan komme brokkultur til livs. 

Men det kræver, at man går fælles til opgaven.

Når man er fælles om forandringer, bliver resultaterne også bedre. En kultur kan være svær at bryde, hvis ikke alle er involveret og engageret.

Årsagen til, at en opgørelse med brokkultur er så vigtig, er, at det kan være skadeligt for vores hjerne. For det første kan det smitte af på andre. Det kan faktisk også være med til at gøre os dummere og påvirke den reelle arbejdsglæde og trivsel. Så hvorfor ikke tage hånd om det og gøre noget ved det – i dag!

Hvad kan VI gøre ved det?

Vi er selv med til at skabe en mere positiv forandring – og den næste forbedret kultur. En kultur vi selv gerne vil færdes i, og hvor vi kan se os selv i øjnene. Det er sådan, vi bør tilgå forandringerne.

Derfor skal vi heller ikke flygte fra udfordringerne og den usunde kultur. Vi skal tage den i hånden. Vi kan være med til at gøre en forskel og skabe et bedre arbejdsmiljø, hvis vi stiller spørgsmålstegn til problemstillingen og er nysgerrige på processen. Det skal siges højt, vi skal hjælpe hinanden og sige fra og flytte os fra negative situationer!

Det er nemlig muligt at fjerne den usunde kultur ved at skabe trygge og tillidsfulde rammer og skabe et rum, hvor vi kan udtrykke os på en mere hensigtsmæssig måde. Med de rette betingelser kan vi i fællesskab fjerne brokkulturen og skabe større arbejdsglæde og et bedre arbejdsmiljø i virksomheden.

Vi bestemmer selv, hvad vi gør, når vi oplever brok eller selv faciliterer den. Vi kan derfor også selv være med til at skabe ændringen!

Et forslag kan være, at når vi oplever den form for negativitet i dagligdagen, så stiller vi spørgsmålet til vedkommende bag brokkeriet: ”Så hvad vil du gøre ved det?”.

Vi fortæller dem sådan, at de selv kan skabe ændringen og handle sig ud af frustrationerne. Når rammerne er til stede, så vil brokken forstumme, og energien vil være omsat til handlekraft – fællesskabet skal handle sammen, så det fælles mål bliver synliggjort og opnået.

Jeg har god erfaring med at anvende workshops til netop dette. Sæt en præcis ramme om din workshop, der gør det muligt for deltagerne at bidrage positivt. Du punkterer brokkulturen ved at give den plads – og sætte rammen så fortegnet bliver positivt frem for negativt.

Vil du være med til at skabe forandringerne?

Kontakt mig her for rådgivning og hør nærmere hvordan jeg kan hjælpe jer.