Når krisen kradser

Rykker vi sammen i bussen.

Det er nok det billede vi alle gerne vil sætte på det.

Men det er ikke noget der sker automatisk.

Det er noget der sker hvis der allerede er et stærkt fundament.
Hvis tilhørsforholdet er sundt og godt.
Hvis fællesskabet er trygt og tillidsfuldt.

Det er nu det er sandhedens time.
Er arbejdsfællesskabet nu også så godt som jeg gik og bildte mig ind?

HVIS du oplever at I netop rykker sammen i bussen – så er alt jo godt. Så langt. Men tjek lige destinationen. I skal meget gerne opleve at I er på vej mod det samme mod. Og målet “på gulvet” skal selvfølgelig stemme overens med virksomhedens overordnede værdisæt, retning og mål.

HVIS du oplever det modsatte. Oplever at I netop IKKE rykker sammen i bussen.
Så skal du kigge dybere end blot på destinationen. Så skal du ned i maskinrummet og skrue på noget. Alle tandhjul skal passe sammen og maskineriet skal være velsmurt.

Det kan måske synes uoverskueligt at løfte blikket og sætte gang i en større eller mindre udviklingsplan for virksomheden, men faktisk er timingen rigtig god til netop det.

Krisen er her. Eller egentlig er der flere kriser oven i hinanden. Det virker nærmest som om de har stået i kø og blot ventet på at døren blev åbnet på klem – og nu vælter de alle sammen ind over dørtrinnet.

I kriser får vi en evne til at stille skarpt. Altså når chokket lige har lagt sig. Vi oplever at vi, i højere grad end ellers, kan se hvad der NEED TO og hvad der er NICE TO.

Og derfor er der også en større omstillingsparathed end ellers. Alle er mere forandringsparate end ellers. Fra direktørstolen til fejedrengen. Alle kan se at der skal gøres noget. At lade stå til er ikke rigtig en mulighed. At gøre det samme som vi plejer vil skabe mere af det samme. Og det samme er ikke godt nok længere. Ikke i krisetider.

Så vi skal gøre noget andet.

Vi skal spotte det der virker. Det vi sætter lys på, er det der vokser. Så mere af det der virker.

Og hvad så med det der ikke virker? Det der ikke rigtig vil gro.

Vi skal vurdere om det der ikke virker overhovedet skal med videre på rejsen. Måske var dets slutdestination her. Måske skulle det slet ikke med videre. Selv om der oprindeligt stod et andet slutmål på billetten. Jamen så er det jo blot at vinke farvel og give slip.

Men hvad nu hvis det SKAL med videre? Hvis det er vigtigt at netop dette kommer til at virke.

Så må vi finde de nye briller frem. Se på udfordringen fra nye vinkler. Spotte hvor den essentielle konflikt er. Udvikle nye muligheder. Nye kombinationer. Videreudvikle. Teste. Fejle. Prioritere. Træffe beslutninger – også dem der måske gør ondt.

Du har hver dag et valg. Du kan gå nedad med krisen, frygten og den tunge energi. Eller du kan vælge en anden vej.

Jeg gætter på at når du læser med her så er du typen der vælger en anden vej.

Jeg hepper på dig og står klar med støtte og vejledning hvis du får brug for det undervejs.

Lav en rigtig god dag.
Mvh. Mette

Skriv en kommentar