Gør det let
Facilitering er at gøre let – og det du ønsker at gøre let er typisk et møde, en workshop, et samarbejde eller en udviklingsproces.
Nogle gange hører du måske også udtrykket “at holde rummet” – og det er egentlig det en facilitator gør.
Som facilitator holder du rummet sådan at deltagerne oplever processen/udviklingen/mødet som værende let.
I vores komplekse verden med at hav af problemstillinger er facilitering efterhånden en grundlæggende kompetence som de fleste af os får brug for at beherske.
Vil du lære at facilitere?
Vi udbyder kurser der klæder dig på som facilitator.
Dine undervisere er topnørdede faciliteringspassionistaer med rygsækken fuld af erfaring – og vi vil elske at byde dig velkommen i flokken af toptunede facilitatorer.
Det kan være du har brug for “hele pakken”, men det kan lige så vel være at du er ude efter at dygtiggøre dig indenfor et specifikt emne som facilitator.
Vi har skabt kursuspakker á 3 timers varighed og du kan sammensætte dem som du lyster.
Som ny indenfor facilitering anbefaler vi at du starter ud med de to grundmoduler.
- Facilitering af mennesker (grundmodul 1)
- Rum og rammer i facilitering (grundmodul 2)
- Møder og samtaler (korte processer)
- Processer og workshops (længere processer)
- Grafisk facilitering (værktøjsmodul)
- Redskabskassen (værktøjsmodul)
- Naturen som medspiller (fokusmodul)
- Adfærdsdesign og fysiske rammer (fokusmodul)
- Implementering og feedback (praksismodul)
Du kan booke det forløb der passer til din organisation – vi vejleder gerne om hvilke moduler der vil passe bedst til jeres udgangspunkt og ønskede udbytte.
Du kan, som enkeltperson, booke en plads på et af vores åbne kursusforløb.
Næste åbne forløb er planlagt:
Forår: 6.-7.-8. maj
Efterår: 25.-26.-27. september
Ønsker du at booke dit eget skræddersyede forløb til din organisation så send en mail til Mette på Mette@kuunda.dk eller til Kristine på Kristine@karlshoej.co
Kursusmodulerne
Facilitering af mennesker
Grundmodul 1
Når du skal få mennesker til at udvikles og rykke sig ud af komfortzonen er det væsentligt hvordan du står i dig selv. At du kender dig selv og at du står sikkert og autentisk i rummet med præcis det der er behov for i den givne situation. Det kræver at du kan aflæse deltagerne og agere ud fra den energi du mærker i rummet imellem dem.
Rum og rammer i facilitering
Grundmodul 2
Som facilitator står du typisk i en proces hvor en gruppe mennesker skal rykke sig fra A til B. De skal igennem en udvikling og det er din rolle, som facilitator, at gøre det let for dem at rykke sig. Derfor er yderst vigtigt at du er skarp i at rammesætte hvad det er deltagerne skal byde ind i. Hvad har de indflydelse på og hvad ligger udenfor rammen.
Møder og samtaler
Korte processen
Du faciliterer allerede mere end du bemærker. Facilitering af møder og samtaler er noget der ofte springes let hen over. Vi kunne gøre mange møder meget mere effektive og konstruktive hvis vi tog facilitator rollen aktivt på os. Du kan faktisk også, uden at være mødeleder, bidrage med facilitering på et møde og på den vis gøre mødet til en bedre oplevelse for alle.
Processer og workshops
Længere processer
I de længere processer skal du, som facilitator, sørge for at alle deltagere føler sig værdifulde og kan se deres rolle i processen. I en workshop skal alle deltagere opleve at have rykket sig selv eller rykket den fælles opgave. De skal stå tilbage med en følelse af at de selv har gjort en værdifuld indsats for dette. Det kræver noget af dig, som facilitator, at holde overblikket og sikre engagementet.
Grafisk facilitering
Værktøjsmodul
Som grafisk facilitator bruger du tegninger og symboler som en væsentlig del af din kommunikation. Tegninger og symboler letter forståelsen for deltagerne og byder ind til samskabelse. Du behøver ikke at kunne tegne for at blive grafisk facilitator. Tegningerne er et sprog af symboler og simpel kommunikation som taler til alle aldre – og som alle kan lære at bruge.
Redskabskassen
Værktøjsmodul
Dette modul dykker ned i et hav af øvelser så du, som facilitator, altid har tasken fuld. Med tiden vil du finde dine favoritter og måske lave dine egne versioner af dem – men med en viden om at du altid kan vende tilbage til redskabskassen og afprøve nye øvelser og metoder. En proces har forskellige faser og det kræver viden og erfaring at vælge det rette redskab i situationen.
Naturen som medspiller
Fokusmodul
Naturen er en uudtømmelig kilde til inspiration. Den er vores store database af viden og erfaring. Den er stedet vi kan finde svar på vores spørgsmål. Når du, som facilitator, trækker naturen ind som din medspiller har du et virkelig effektfuldt setup. Du kan bruge naturen, sanserne og rytmen som en medspiller i den transformation du ønsker hos deltagerne.
Adfærdsdesign og fysiske rammer
Fokusmodul
Værdier er alt for ofte nogle der blot er talt og nedskrevet. Der er stort potentiale i at gøre værdierne levebare. Så de kan mærkes og opleves hver dag. De fysiske rammer kan understøtte værdierne og forandringerne hjælpes på vej af adfærdsdesign. Vores fysiske rum og rammer skal understøtte det liv vi ønsker os – ikke begrænse os.
Implementering og feedback
Praksismodul
Dette modul sætter fokus på at afprøve i praksis. Her er mulighed for at teste nye øvelser og metoder af. Vi skaber et trygt rum til at øve, teste og afprøve – og vi giver vores konstruktive feedback og vejledning med på vejen så alle deltagere står bedre rustet til at implementere i egen kontekst. Implementering er svært og vi hjælper dig med at lave en plan for netop dette.
Dine undervisere og facilitatorer
Mette Borg Borup
- Er udannet arkitekt, underviser og projektleder
- Har arbejdet med facilitering og formidling i mere end 15 år
- Er optaget af det der sker mellem mennesker og hvordan vi bedst understøtter udviklingen
Kristine Karlshøj
- Er uddannet designer og har mange års ledererfaring
- Har arbejdet med udvikling af medarbejdere og ledere i mere end 20 år
- Er optaget af hvordan vi inddrager naturen som vores sparringspartner og læremester