Hvad kan du bruge BROK til?

Du kender sikkert godt en der, ind imellem, brokker sig. Hånden på hjertet – måske har du også selv brokket dig i ny og næ. Det er alt sammen sundt og godt. Når vi brokker os er det en reaktion på noget vi er uenige i eller ikke forstår. Det er et udtryk for frustration. Og det er sundt nok at opleve frustration. Ind imellem.

Men hvis brokken gentager sig. Hvis du hører den komme ud af andres, eller din egen, mund igen og igen. Uden at der handles. Så er det en advarselslampe. Et signal om at noget, eller nogen, ikke er ok.

Faktisk er brok og negativitet skadeligt for vores hjerne. Ikke alene kan det smitte – det kan også, helt reelt, gøre os dummere.

En kultur opstår

Når tilpas mange brokker sig tilpas længe opstår en ny kultur. En kultur hvor brok er det fælles sprog. Det er sådan man udtrykker sig.

Brok kulturen opstår som en følge af en længere periode med frustrationer der ikke er blevet håndteret. Når frustrationer ikke håndteres konstruktivt er de ikke længere sunde. Den kultur der opstår som følge heraf er heller ikke sund.

Måske har du mærket en usund kultur. Det kan være svært at færdes i. Det kan være du har behov for at vise at du ikke er en del af den. Det kan også være du lige så stille oplever at blive smittet med negativitet og selv bliver en aktiv del af den usunde kultur.

Så hvad vil du gøre ved det?

Du kan godt forsøge at flygte fra den usunde kultur, men du kan også blive og gøre en forskel. Du kan stille spørgsmål. Være nysgerrig. Du er medskaber af den næste kultur – og du kan gøre en positiv forskel.

Brok og negativitet er bare tom luft. Der er ingen handling bag. Spørg derfor vedkommende: ”Så hvad vil du gøre ved det?” Lad dem vide at bolden er på deres banehalvdel.

Nogle af dem vil gribe den og handle sig ud af frustrationerne. Og nogle vil stå tilbage med følelsen af ikke at blive hørt. Ikke at blive forstået. Ikke at kunne se skoven for bare træer.

Advarselslampen blinker heftigt!

Jeg kan godt lide at betragte brok som engagement der kommer til udtryk på en uheldig måde. Det gør det fordi der ikke har været den rette ramme og mulighed for at udtrykke sig.

Du har derfor muligheden for at afvæbne den usunde kultur ved at skabe muligheden for at udtrykke sig på en mere hensigtsmæssig måde. Skabe den ramme der skaber tryghed og tillid – og det rum der gør det muligt at bidrage.

Når de rette betingelser er til stede så vil brokken forstumme. Al energien vil være omsat til handlekraft. Det fælles mål vil være synligt for alle og fællesskabets handlinger er det der bærer hele vejen til mål.

Sandt fordi

Hvis det lyder for godt til at være sandt – så ER det nok for godt til at være sandt. Den sætning har du måske hørt før. Jeg har i hvert fald.

Men lige præcis i dette tilfælde oplever jeg, gang på gang, at netop den sætning ikke passer. Jeg oplever, igen og igen, at involvering i en struktureret ramme får brokken til at forstumme.

Når du involverer viser du tillid. Det er ikke længere noget du bare siger – det er rent faktisk noget du efterlever. Du vil opleve at din tillidserklæring afvæbner negativiteten og baner vej for nysgerrigheden – og DEN kan vi bygge videre ovenpå.

Den negative energi bliver forløst og kan nu anvendes som positiv energi. Det bliver en kæmpe drivkraft der skaber de handlinger der skal til for at komme i mål.

Bolden er din

Så hvad gør du næste gang du hører brok komme ud af din egen eller en andens mund? Du vælger selv dine handlinger, men jeg vil opfordre dig til at tage action for der er SÅ meget at vinde.

Du kan ikke løse det med snak og gode intentioner. Det er nødt til at følges op af handling og en intention om at lykkes.

Helt konkret så tager du fat i mig eller en anden dygtig facilitator indenfor konflikthåndtering, arbejdskulturer og gruppedynamik. En halv eller en hel dags workshop kan gøre forskellen der giver Jer en god bølge at ride videre på.

Sværere behøver det ikke at være.