Tegning som redskab – hvad kan det?

Grafisk facilitering bliver stadig mere populært og du har sikkert mødt det i en eller flere sammenhænge. Men hvorfor virker det? Hvad er det tegning som redskab kan?

For mig er tegning lig med dialog og nysgerrighed.

Når jeg har været ude at rejse har jeg oplevet tegningen som en fantastisk invitation til dialog og en god samtalestarter. Jeg har typisk sat mig med min skitseblok og en blyant og registreret verden gennem blyanten. Jeg har taget mig tid til at tage det ind gennem sanserne og formidle det ud på papiret. Jeg har været nysgerrig på det jeg ser, på teksturer, farver, lys og skygge. Forbipasserende er stoppet op og har kigget nysgerrigt. De har fortalt mig om den bygning jeg tegner, den by de bor i og den kultur de er en del af. De har spurgt ind til hvor jeg kommer fra, hvor jeg har rejst og hvordan der er i Danmark.

Når jeg, som arkitekt, bruger tegningen i en skitserende proces er den undersøgende og afsøgende. Et analyserende redskab. Det er ofte simple tegninger der har til formål at undersøge, give svar og samtidig pege videre mod nye spørgsmål. Med tegningen kan jeg fx undersøge form, sammenhænge og idé. Jeg kan zoome ind på detaljer der skal løses og jeg kan zoome ud på hele området og bygningens relation til omgivelserne.

Når jeg, som facilitator, bruger tegningen som redskab formår de simpel streger at forenkle det komplicerede. Tegningen sorterer al unødig støj fra og tilbage står det rene budskab helt skåret ind til benet. Den kreative proces er finurlig, forunderlig og uforudsigelig, – men samtidig med en vis tryghed og genkendelighed for dem der har været i den nogle gange. Med tegningen kan jeg lede projektet og sørge for at alle deltagere er samme sted i processen på samme tid.

Tegning formår at sætte fokus på processen frem for resultatet. Når du trykker ”print” på computeren får du et færdigt produkt ud. Når du tager et foto får du alle detaljer med. Når du tegner, er det din fortolkning af virkeligheden eller af opgaven der kommer frem – og derfor er der ikke noget facit. Du kan gribe blyanten igen og tegne videre hvert øjeblik. Du kan række blyanten til en anden og byde vedkommende ind i den aktive proces. Du kan iværksætte en samskabende og inddragende proces i øjenhøjde gennem tegningen.

Derfor er tegning et fantastisk stærkt proces værktøj der lægger op til nysgerrighed og dialog og som initierer engagement og samskabelse.

Skriv en kommentar